Soru :  Ekolojik/Organik tarım ve ekolojik/organik ürün nedir?
Cevap :
    Ekolojik tarım, doğa kurallarına, ekolojik bütünün işleyişine uygun, doğaya ve insana zarar vermeyen yöntemler kullanılarak yapılan üretim yöntemidir. Ekolojik tarımda üretim ve hatta tüketimin bütün aşamaları, yöntem, girdi, sosyal-etik değerler, doğal döngülerin sürdürülebilirliği gözetilerek, üretim ya da tüketim ağındaki her bireyin bu konulardaki farkındalığı ile gerçekleşir. Ekolojik tarımın değişik tanımları ile birçok ülkede kanunlaştığını, gelişmekte olduğunu fakat temelde bireysel katılım ve etik sahiplenme sağlanmadığında tam olarak istenen sonuçların elde edilemediği bir gerçektir. Ekolojik tarım yoluyla üretilen-tüketilen her tür tarımsal hammadde ve onlardan elde edilen katma değerli ürün ekolojik üründür. Bir ürünün "ekolojik" (biyolojik ve organik kelimeleri de aynı anlamı taşımaktadır) sıfatını taşıyabilmesi için sistemin bir parçası olan kontrol organı tarafından kontrol edilmesi ve sonucunda sertifikalanmış olması gerekir. Bir ürünün ekolojik olarak tescil edilmesi sürecine "kontrol", bu süreç sonunda ekolojik olduğunu ispatlayan belgeye de "sertifika" denir. Ülkemizde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından tanınmış dokuz adet sertifika kuruluşu vardır. İnsan ve çevre sağlığına saygılı ekolojik tarım yöntemlerinin aksine, konvansiyonel tarım yöntemlerinde kullanılan 40 çeşit kimyasal ilacın kronik etkilerinin yanı sıra, kullanımı sırasında akut zehirlenme ve ölüm olayları da görülüyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre, her yıl 500 bin kişi tarım ilaçları ile zehirleniyor ve bunlardan 5 bini bu nedenle yaşamını yitiriyor. Bugün ABD'de ve ülkemizde yaygın olarak kullanılan tarım ilaçlarının beyin, lenf kanseri ve lösemi gelişimine neden olduğuna dair veriler giderek çoğalıyor. Sağlıklı yaşamanın en temel kurallarından biri sağlıklı beslenmektir. Doğru zamanda doğru yöntemlerle üretilmiş besinlerin tüketimi sağlıklı beslenmenin en temel kuralıdır. Yalnızca ekolojik logolu ürün, insan ve doğa sağlığını olumsuz etkileyecek girdi ya da tekniklerin kullanılmadığını garanti eder. "Doğal", "Natürel", "Hormonsuz", "Hakiki", "Köy ürünü", "saf" gibi tanımlamalar tüketiciye ürün hakkında hiçbir garanti vermez.
Soru :  Arazim var ve ekolojik/organik tarıma başlamak istiyorum nasıl bir yol izlemeliyim?
Cevap :
    Ekolojik/Organik tarıma başlama kuralları:
  • Ekolojik/Organik tarım faaliyetinde bulunmak isteyen müteşebbis, kontrol ve sertifikasyon kuruluşuna veya kontrol kuruluşuna başvurur. Aşağıda yer alan bilgi ve belgelerin tamamlanmasını müteakip sözleşme imzalanır. Bu bilgi ve belgeler;
  • Müteşebbisin adı, adresi, T.C. kimlik numarası ve vergi numarasını içeren kimlik bilgi ve belgeleri,
  • İşletmenin yeri ve konumu,
  • Kadastro çalışması tamamlanmış alanlarda tapu kaydı, tamamlanmamış alanlarda ise araziye ait kroki,
  • Müracaat edilen arazinin veya arazinin kullanım hakkının kendine ait olduğuna dair bilgi ve belgeleri,
  • Gıda işleyen işyeri ise "Çalışma İzni ve Gıda Sicili Belgesi", "Üretim İzin Belgesi".
  • Kontrol ve sertifikasyon kuruluşu veya kontrol kuruluşu, başvuruda bulunan müteşebbisin organik tarım metoduyla üretime başlayıp başlayamayacağına karar verir.
  • Ekolojik/Organik tarıma başlaması uygun bulunan müteşebbis, başvurduğu kontrol ve sertifikasyon kuruluşu veya kontrol kuruluşu ile sözleşme yapar. Müteşebbis, organik tarım faaliyetini bireysel olarak yapabildiği gibi, üretici grubu ile de yapabilir. Bu durumda, müteşebbis üretici grubu adına kontrol ve sertifikasyon kuruluşu veya kontrol kuruluşu ile sözleşme yapar. Müteşebbis; aracı tüccar, depolama, işleme ve benzeri fason hizmetleri yaptırdığı gerçek ve tüzel kişi ile de sözleşme yapar.
  • Yetkilendirilmiş kuruluş ile sözleşme imzalamış olan, orman ve doğal alanlardan ürün toplayacak müteşebbis, ürün toplamadan önce, bu alanların mülkiyetinin veya kullanma hakkının ait olduğu makamdan yazılı izin alır. Söz konusu alanlardan toplanan ürünler için geçiş süreci, alanın özelliğine göre, yetkilendirilmiş kuruluş tarafından belirlenir.
  • Su ürünleri üretimi yapacak müteşebbis, kamuya ait alanda üretim yapacaksa, ilgili kurumdan alınacak yazılı izin ile yetkilendirilmiş kuruluşa başvurarak sözleşme imzalar. Su ürünleri için geçiş sürecini, tür özelliğine göre, yetkilendirilmiş kuruluş belirler.
  • Yetkilendirilmiş kuruluş, her bir üretim aşaması için, ayrı ayrı sözleşme yapabileceği gibi, her faaliyeti ayrı ayrı belirtmek kaydıyla tek bir sözleşme de yapabilir. Yetkilendirilmiş kuruluş, müteşebbise ister bağımsız, ister üretici grubu dahilinde olsun, Komitece hazırlanacak ve yetkilendirilmiş kuruluşlara bildirilecek kodlama sistemine göre, bir kod numarası verir.
  • Yukarıda bahsi geçen sertifikasyon kuruluşlarına ve organik tarımla ilgili bilgilere www.bugday.org ve www.tarim.gov.tr adreslerinden ulaşabilirsiniz.
  • Soru :  Ekolojik/Organik ürünler satan bir mekân açmak istiyorum, bunun için kimler ile bağlantıya geçebilirim?
    Cevap :
        Son dönemde sivil toplum kuruluşlarının çabaları ve çeşitli sorunlar sonucunda ülkemizde ekolojik ürünlere talep çok arttı fakat henüz bu konuda istikrarlı bir üretim alt yapısı oluşmadı. Dolayısıyla fiyat ve ürün çeşitliliğinde ciddi sıkıntılar var. Buna bağlı olarak iletişimde olduğumuz birçok perakendecinin zarar ederek, zor koşullarda işi yürütmeye çalıştıklarını bazılarının da kapatmak zorunda kaldıklarını biliyoruz. Daha önceleri Buğday Derneği olarak bu konuda profesyonel danışmanlık veriyorduk ama şu an çoğu bilgi, iletişim adresleri, yayınlarımızda ve web sayfamızda bulunuyor. Siz yayınlarımızı edinerek pek çok bilgiye ulaşabilirsiniz. Buğday dergisinin tüm sayılarından, 2006 ekoloji ajandamızdan, TaTuTa rehberimizden ve web sayfalarımızdan bilgi edinebilirsiniz. Derneğimize üye olup ondan sonra merak ettiğiniz soruları yazılı olarak bize iletirseniz ilgili arkadaşlar yardımcı olmaya çalışacaktır. Kısaca bu konuda Türkiye'de ilk kurulan dükkânlar ve hatta öncesinden beri edindiğim tecrübelerden yola çıkarak bir işletmenin henüz riskli ve meşakkatli bir iş olduğunu, diğer örneklerden kapsamlı dersler almak, araştırma yapmak ve çok sabırlı olmak, güçlü bir vizyon edinmek gerektiğini söyleyebiliriz.

    Kayıtlı [4] adet Soru ve Cevap var.   |  Sayfa : [1] [2]